Kiltakoulujen digi-osaamismerkit

Kiltakouluissa käytetään digivälineitä oppimisen tukena. Opiskelijat dokumentoivat oppimistaan, jolloin opiskelijalle koituvan hyödyn lisäksi opettaja pysyy kartalla jo opituista sekä lisäoppia vaativista asioista. Lisäksi Kiltakouluissa seurataan kunkin ammattialan digitaitovaatimusten kehittymistä ja huolehditaan, että opiskelijoillakin on viimeisin osaaminen.

Opiskelijat kokoavat osaamisestaan opintojensa aikana henkilökohtaisen portfolion, josta on hyötyä työnhaussa. Portfolio toimii itsearvioinnin ja työpaikalla tapahtuvan arvioinnin tukena.

Opiskelijat ja opetustiimi pitävät yhteyttä toisiinsa verkkokeskusteluissa. Samalla työpaikalla oppijat tietävät, mitä oppilaitoksen toiminnassa tapahtuu, ja kaikilla on mahdollisuus oppia työpaikkojen tapahtumista. Opiskelijat oppivat verkossa toimimisen pelisäännöt.

Opetushenkilöstön koostamat perusmateriaalit ovat avoimissa ympäristöissä, jotta ne ovat opiskelijan saatavilla valmistumisen jälkeenkin.

Digi-osaamismerkit yhteistyössä Oppiminen online kanssa

Digitaalisen osaamisen osoittamisessa käytetään osin kansallisia Oppiminen online -osaamismerkkejä. Älä suorita suinpäin kaikkia merkkejä, vaan suunnittele järkevä kokonaisuus ja ano siihen tarvittavat merkit.

Osaamisen osoittaminen: Rakenna kiltaympäristöäsi oman organisaation tvt-strategiaan sopien ja hae Oppiminen online -osaamismerkit linkittämällä ko. sivusto hakemukseesi.

Oppiminenonline.com on jälleen avattu syksyllä 2019 ja merkkejä voi tällä erää hakea vuoden 2020 loppuun saakka.

Opiskelijoilla on henkilökohtainen portfolio oppimisen tukena ja työnhaussa. Sitä käytetään myös työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena ja arvionnissa. Kuvat, videot ja äänitiedostot monipuolistavat portfoliota ja toimivat tekstin tukena.

Merkkiehdotuksia - oikeat merkit valikoituvat alan ja oppilaitoksen käytänteiden mukaisesti:

1- Opiskelijat tekevät digiportfoliota ammattialalle sopivan käytännön mukaisesti

Bloggerklinikka / Blogger

Blogiklinikka / Wordpress

Opiskelijoiden ePortfoliot

Henkilökohtainen oppimisympäristö, Personal Learning Environment

2- Opiskelijat käyttävät itse ottamiaan kuvia oppimisen tukena

Mobiilivideo

Omat laitteet oppimisessa BYOD

- Sarjakuvat ja kollaasit

Uudistuvat ammatilliset oppimateriaalit

3- Opiskelijat ja opetustiimi pitävät yhteyttä toisiinsa verkkokeskusteluissa. Samalla työpaikalla oppijat tietävät, mitä oppilaitoksen toiminnassa tapahtuu ja kaikilla on mahdollisuus oppia työpaikkojen tapahtumista.

- Facebook-ohjaus

Verkko-ohjauksen välineet

4- Videopuhelut mahdollistavat opettajien tiheät pikavierailut työpaikalla oppijan tueksi. Työpaikalla pitää silti toisinaan käydä, joten autolla ajo ei kokonaan lopu.

Verkkokokousvälineet

5- Opiskelijat oppivat verkossa toimimisen pelisäännöt.

- Kansalaisaktiivisuus ja mediakasvatus

- Netiketti ja tekijänoikeudet

Mobiililaitteiden ylläpito

Creative commos 1

6- Opettajien materiaalit ovat avoimissa ympäristöissä, jotta ne ovat opiskelijan saatavilla valmistumisen jälkeenkin.

360-oppimisympäristöt

APPSIT OPETUKSESSA 1: IOS

- Ei enää haettavissaAPPSIT OPETUKSESSA 2: Android

- Blogiklinikka / Wordpress

Google Drive / Googlen dokumentit

- Ei enää haettavissa: Google lomakkeet

- Google-sivustot

Kuvapalvelut

QR-koodit

- Ei enää haettavissaWikit / Wikispaces

Kiltakoulujen oma merkki (tulossa hakuun): Lähetä linkki Weebly-, Wix-, Thinglink- tms. sivulle, joka toimii avoimen oppimisympäristösi etusivuna.

7- Työelämässä oppiminen

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaus

- Tulossa: Kuvaa, miten työnantajan kanssa sovitaan kuvaamisesta ja kirjoittamisesta työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemiseksi.

- Tulossa: Työelämän digiohjaaja -merkki työpaikkaohjaajalle

There are no items in this list

Yhteydenotot

Anu Konkarikoski